Alma de cafè

Escrito por Alma. Publicado en Sense categoria

En la majoria de restaurants, bars i locals d’Hosteleria, no tenen un personal especialista en l’elaboració d’una tassa de cafè. I són molts els errors que es cometen a la hora de preparar-lo.

No tots els clients són igual d’exigents a l’hora de degustar-lo, només els amants de veritat tenen el paladar prou exquisit per apreciar-lo, però en canvi quan un cafè està realment dolent tots som capaços d’adonar-nos-en, i és que un cafè dolent et pot arruïnar una bona experiència i inclús perdre clients.

El consum del cafè suposa un 20% de la facturació anual d’un local d’Hosteleria, així que val la pena fer-lo amb tot el carinyo i mimo que es necessita per aconseguir un cafè excel·lent, i així arribar a l’Alma (ànima) del client.

L’1 d’Octubre és el dia Internacional del Café i quin millor dia per donar-vos uns consells alhora de fer un bon cafè espresso.

No tots els clients els hi agrada el mateix tipus de cafè, però a Europa l’espresso està considerat el cafè dels amants cafeters.

Així que us deixo 10 consells per a preparar un cafè espresso excel·lent:

1) Cafè 100% Natural

Per fer un bon espresso, és indispensable que el cafè sigui 100% torrat natural (no torrefacta ni mescla).

Hem d’escollir un cafè de qualitat, de mestres cafeters, on no hi hagi barreges de diferents orígens del cafè.

2) Torrat

El cafè ha d’estar torrat, hi ha diferents nivells de torrats naturals, com més torrat estigui menys cafeïna tindrà i de un color més fosc serà, però més sabor i cos ens donarà pel espresso que volem aconseguir.

Com menys temps passi des de que el cafè ha estat torrat millors propietats tindrà, per això és molt important revisar les dates de caducitat i comprar sempre el que menys temps fa que ha estat torrat.

3) Mòlt al moment

El cafè ha d’estar mòlt al moment (uns 8grs) i ha de tenir el punt de gra idoni (el punt de gra ideal és quan amb 25 segons cauen 25ml de cafè).

S’ha de regular amb periodicitat el punt de mòlt del cafè, tenint en compte els canvis de la climatologia.

Un cop s’ha mòlt el cafè, s’ha de prémer una mica perquè quedi més compacte, però no apretar-lo, ja que desprès ens sortirà un cafè massa dens i fort.

4) Cafetera “Espresso”

Per fer una cafè espresso com cal, necessitem la millor cafetera que és la típica espresso que trobem en els millors bars i restaurants.

5) Aigua: mineral o depurada i a 90º

Mai podem utilitzar cafè de l’aixeta per fer un cafè, ha de sé mineral o bé depurada tipus BRITA o similar.

La temperatura de l’aigua perquè surti un bon cafè ha d’estar al voltant dels 90º, és per això que mai posarem aigua freda a la cafetera.

6) Manteniment i neteja de la cafetera
És indispensable mantenir un bon manteniment setmanal de la cafetera, comprovant la temperatura de l’aigua, filtres, punt de mòlt, estat de les gomes, reixetes, casquets, neteja a fons, etc.

És molt important també tenir una bona rutina de neteja diària de la cafetera.

Entre cafè i cafè netejar els casquets amb aigua calenta per treure les restes. També deixarem córrer una mica d’aigua abans de posar el casquet per fer el cafè. I cal depurar la cafetera entre 2-3 cops al dia.

7) Emmagatzematge

El cafè s’ha de guardar en un lloc fresc, sec i opac. El cafè és un aliment que absorbeix i perd molta humitat i no convé tenir-lo junt a aliments frescos.

8) Fet al moment
Un bon espresso acabat de fer, tindrà una capa de crema de color avellana, que s’ha de degustar en el moment per disfrutar de tots els matisos de sabor, cremositat i aroma.

El cafè s’oxida ràpidament i recalentar-lo el fa més ranci.

9) Tassa cònica i calenta

Per degustar d’un espresso ideal, la tassa ha de ser de ceràmica en forma cònica (més estreta de baix que de dalt) i lo ideal, és col·locar les tasses boca amunt de la cafetera per tal de mantenir la base de la tassa calenta i aconseguir una millor temperatura.

10) Llet emulsionada

La clau d’un espresso amb llet, és emulsionar la llet en comptes de calentar-la. S’ha d’aconseguir una crema espessa. Per aconseguir-ho s’ha d’omplir la gerra de la llet uns ¾ de la seva capacitat, introduir només la punta de l’aixeta de vapor i anar removent mentre’s es forma una cap espessa de escuma blanca, però tenint en compte que la llet no es pot escalfar més de 65º, ja que sinó perd les propietats.

Amb les llets vegetals és més difícil aconseguir aquesta escuma, però hi ha llets com la d’avena i la d’ametlles que es pot aconseguir realment resultats molt bons també.

 

Però l’Art de fer un bon cafè no només val fer tots aquests passos bé, sinó que és clau que el personal tingui una bona formació per tal de detectar quan un cafè no està bé. D’aquesta manera podrà prendre les mesures i repetir el cafè, en cas necessari, abans de que arribi al client.

 

Alma de Cafè

by Alma de Marketing